Collectie: Barolo
Het kleine stadje Barolo, vlakbij Alba in de provincie Piemonte, is wereldberoemd. Dit komt door de oudste, kleurrijkste en belangrijkste DOCG met dezelfde naam als het stadje: de DOCG Barolo. De geschiedenis van Barolo wijn is op een leuke en illustratieve wijze in het WiMu museum in het stadje Barolo te bekijken.
Nebbiolo is de druif van zowel Barolo als Barbaresco en vind je vooral in het gebied rondom Turijn (Piemonte). Sommige producenten in deze streek maken ook een Nebbiolo DOC, meestal van jongere stokken van deze druivensoort. De glooiende hellingen, de vele zonuren, de herfstmist (Nebbiolo, druif naar vernoemd) door de rivier de Tanaro van Piemonte zijn de ideale ingrediënten die het terroir voor deze rode wijn vormen.
Piemonte is het Barolo (en Barbaresco) gebied. De wijngaarden strekken zich uit rond de steden Barolo, Castiglione Falletto, La Morra, Monforte d'Alba en Serralunga d'Alba. Barolo en La Morra produceren over het algemeen meer fruitige en kruidige wijnen dan de andere drie steden. In Castiglione Falletto, Montforte d'Alba en Serralunga d'Alba zijn de druiven rijker aan tannines en alcohol. Alle goede locaties van de Barolo DOCG bevinden zich in een klein gebied met meestal glooiende en soms steile hellingen.
Barolo wordt ook wel de Koningswijn van Italië genoemd! De hoogste kwaliteit, zijn kracht is onmiskenbaar met zijn bijzondere lichte kleur, vol fruit en aroma's van leer, truffel, thee, rozen en florale aroma's. Hij kenmerkt zich ook door aantrekkelijke zuren en tannines, die met wat tijd mooi integreren en hem levendig, complex en altijd spannend maken.
Deze koninklijke wijn smaakt vorstelijk bij stevige culinaire gerechten zoals Agnello Ripieni (lamsbout gevuld met kruiden, olijven, spek), wildzwijn met truffel, Chateaux Briand met cantharellen, een gemarmerde rib eye en de kazen Blue Stilton en Gorgonzola Picante.
Michele Reverdito, betitelt door Gambero Rosso als de 'rising star' van Barolo, heeft een zeer bijzondere prestatie geleverd. In enkele jaren tijd heeft hij zijn familiebedrijf omgebouwd van leverancier van zeer kwalitatieve druiven aan coöperaties tot een top Barolo producent. Met zijn verschillende Barolo's en cru's als Bricco Cogni (Tre Bicchieri, Gambero Rosso) Moncucco, Serralunga heeft hij internationale faam behaald (Gambero Rosso, WineSpectator, Wine Enthusiast).
Damilano staat al al voor meer dan 100 jaar wijngeschiedenis! Het domein ligt in het hart van de meest prestigieuze wijnregio van Italië; Barolo in het dorp La Morra. Giuseppe Borgogno begon met het verbouwen van druiven en het produceren van wijn uit zijn eigen wijngaarden. In 1935 nam Giacomo Damilano, zijn schoonzoon, de wijnbedrijf en breidde het, bracht de kwaliteit van zowel het vinificatiesysteem als de wijngaarden naar het niveau waarmee hij Damilano tot een "juweel" van het Langhe-gebied maakte.
De bekende wijncriticus James Suckling, vooral als het om Italiaanse wijnen gaat, roemt Virna di Borgogo en zegt over het wijnhuis: ‘This is an up-and coming estate.’ Samen met hun vader runnen de zussen Virna en Ivana het familiebedrijf. Virna was de eerste afgestuurde vrouwelijke oenoloog van de universiteit van Turijn. Het drietal oogst veel succes en krijgt al jaren veel erkenning van de internationale wijnpers. Hun Barolo’s, Barbera’s en Dolcetto’s behoren tot de beste van de regio.